• Greek
  • English (United Kingdom)
Μέθοδοι αερόβιας προπόνησης στο tennis PDF Εκτύπωση E-mail
Φυσική κατάσταση
Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος   
Τρίτη, 07 Δεκέμβριος 2010 13:05


 

ΤΥΠΟΙ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας στο tennis , τόσοι που δεν μπορούν να περιγραφούν σε ένα άρθρο. Ωστόσο όταν προγραμματίζουμε την αερόβια προπόνηση πρέπει να ξεχωρίσουμε τους τύπους ασκήσεων στις παρακάτω κατηγορίες.

Γενικές
Αυτές οι ασκήσεις επιλέγονται με βάση την επιρροή που έχουν στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα και πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτενώς κατά τη φάση της γενικής προετοιμασίας.. Οι γενικές ασκήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους συνεχούς τρεξίματος , κολύμβηση , ποδηλασία , καθώς και διαφορετικά σπορ και ενεργητικά παιχνίδια. Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και το τρέξιμο είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τους παίκτες του tennis καθώς περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των μυών του ώμου , αυξάνουν την απαίτηση πρόσληψης οξυγόνου και επομένως την απόδοση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Παιχνίδια όπως το ποδόσφαιρο , το μπάσκετ και το hanball είναι επίσης πολύ χρήσιμα αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται προσαρμοσμένα. Για παράδειγμα το μπάσκετ πρέπει να παίζεται με 3 μόνο παίκτες και πρέπει να αντικαθιστούνται κάθε 3 λεπτά , και το handball και το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζονται σε μικρότερο γήπεδο για να μένουν όλοι οι παίκτες ενεργοί. Αυτό σημαίνει ότι οι κανόνες αυτών των παιχνιδιών πρέπει να τροποποιούνται με γνώμονα τις ειδικές ανάγκες των παικτών. Κάτι επίσης σημαντικό είναι ο κίνδυνος τραυματισμού που εμπεριέχουν αυτά τα παιχνίδια και γι'αυτό αυτού του είδους  οι δραστηριότητες πρέπει να επιλέγονται με προσοχή και να μην χρησιμοποιούνται σε αγωνιστικές περιόδους.

Ειδικές
Οι ειδικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τη φάση της ειδικής προετοιμασίας ή της προαγωνιστικής περιόδου και θα πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με τις ειδικές ενέργειες και μετακινήσεις του tennis. Τέσσερις τύποι ασκήσεων μπορούν να εκτελεστούν και η ένταση των ασκήσεων πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή του κανονικού αγώνα .

Drills που αποτελούνται από ένα μόνο χτύπημα: Αυτό περιλαμβάνει τη συχνή επανάληψη ενός και μόνο χτυπήματος από οποιαδήποτε ζώνη του γηπέδου. Αυτά τα drills δεν βοηθούν μόνο στην ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας αλλά επιτρέπουν και την τεχνική διόρθωση και βελτίωση.

Συνδυαστικές ασκήσεις διαφορετικών χτυπημάτων: Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να είναι απλές , όπως ένα forehand down the line και μετά forehand cross court , ή μπορούν να είναι ασκήσεις με ποικιλία στην κατεύθυνση και μετακίνηση όπως 3 backhand cross court ένα forehand approach και ένα smash. Ένα ειδικό χαρακτηριστικό αυτών των ασκήσεων είναι ότι ο παίκτης ξέρει από πού θα χτυπήσει κάθε χτύπημα , τι τύπο χτυπήματος θα εκτελέσει και σε ποια ένταση / συχνότητα θα πρέπει να εκτελεστεί η άσκηση. Αυτά τα drills πρέπει να σχεδιάζονται ειδικά για κάθε παίκτη σύμφωνα με το είδος παιχνιδιού και τα τακτικά μοντέλα που χρησιμοποιεί για να μοιάζει κατά κάποιο τρόπο το κανονικό παιχνίδι.

Ασκήσεις καταστάσεων: Μοιάζουν με τις συνδυαστικές ασκήσεις , όμως σε αυτή την περίπτωση ο παίκτης δεν ξέρει εκ των προτέρων από πού θα κάνει το κάθε χτύπημα. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προπονηθούν όλες οι καταστάσεις παιχνιδιού και το στοιχείο του απροσδόκητου χρησιμεύει στην προπόνηση του χρόνου απόκρισης και της ικανότητας μετακίνησης. Ακόμα και αν οι παίκτες δεν ξέρουν από πού θα χτυπήσουν την κάθε μπάλα , θα πρέπει να παίξουν το χτύπημά τους σε συγκεκριμένη ζώνη του γηπέδου.

Αγωνιστικού τύπου ασκήσεις: Αυτές οι ασκήσεις είναι ουσιαστικά κανονικό παιχνίδι αλλά με τροποποιημένο τρόπο μετρήματος. Σε αυτή την περίπτωση κανένα game δεν ξεκινά με 0-0. Το αρχικό σκορ καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες των παικτών και για παράδειγμα μπορεί να ξεκινά με 15-30 ή 30-30 , έτσι ώστε η ένταση του πόντου να είναι μεγάλη αλλά το διάλλειμα αυξάνεται λόγω του ότι παίζονται λιγότεροι πόντοι. Επιπροσθέτως αυτού του τύπου οι ασκήσεις επιτρέπουν την προπόνηση των ψυχολογικών ικανοτήτων αφού οι παίκτες πρέπει να διατηρούν υψηλή συγκέντρωση και συναισθηματικό έλεγχο , ανάμεσα σε άλλα , λόγω της αυξημένης πίεσης που δημιουργεί το τροποποιημένο σκορ.

Αγώνες
Καθώς οι παίκτες του tennis αγωνίζονται για περίπου 9-10 μήνες το χρόνο , είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη την επίδραση της αγωνιστικής δραστηριότητας στην αερόβια ικανότητα και τη σημαντικότητα της προπόνησης αντοχής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όσον αφορά την αερόβια ικανότητα θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα υπάρχει μείωση , εξαιτίας του ότι οι παίκτες σε αυτή την περίοδο δεν μπορούν να προπονούνται με τον όγκο που απαιτείται για την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας , λόγω των αγωνιστικών απαιτήσεων. Επομένως όταν δημιουργούμε το ετήσιο πλάνο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφασίζουμε τη σημαντικότητα / προτεραιότητα για κάθε τουρνουά έτσι ώστε κατά τις αγωνιστικές περιόδους χαμηλότερης προτεραιότητας να μπορούν οι παίκτες να προπονούνται με μεγαλύτερα φορτία. Η προπόνηση αντοχής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να αποτελείται βασικά από ειδικές ασκήσεις , που επιτρέπουν τη βελτίωση τεχνικών , τακτικών και φυσικών ικανοτήτων.

ENDURANCE

Ειδικές ασκήσεις που αντιγράφουν το αγωνιστικό παιχνίδι επιτρέπουν την εξάσκηση τόσο της τακτικής όσο και της τεχνικής.

Συμπέρασμα
Κατατάσσοντας τις ασκήσεις στις παραπάνω κατηγορίες βοηθάμε τον προπονητή του Tennis  να προπονήσει τους παίκτες του καταλληλότερα κατά τις διαφορετικές περιόδους του χρόνου. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν περιορισμένα σε αριθμό , για το λόγο αυτό χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας  , δημιουργήστε καινούργιες ασκήσεις , κατατάξτε  στην κατάλληλη κατηγορία και μετά χρησιμοποιήστε τις ασκήσεις στην σωστή φάση του ετήσιου πλάνου..

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε με πρωτότυπο τίτλο :

Methods of endurance training for tennis

By Anna Skorodumova - (Head of the Sport Science Committee, Russian Tennis Federation, Professor of the Institute of Physical Culture, Moscow)

 

WWW. TENNISICOACH.COM

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 13:30
 
U.S. Professional Tennis Association  Tennis Europe  International Tennis Federation  Little Tennis USPTA  USTA  iCoach  Play & Stay 
LTA, British Tennis  The Bailey Method  U.S. Pro Tennis Shop  Advanced Coaching Education  Mental Edge International  Tennis Australia  Tennis 10s