• Greek
  • English (United Kingdom)
Καλύτεροι γονείς στο τένις PDF Εκτύπωση E-mail
Γονείς
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Παπαχατζής   
Παρασκευή, 22 Μάιος 2009 21:23

_1

ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ

 

 

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι το τένις είναι:

- Υγιές και με τους λιγότερους τραυματισμούς άθλημα για παιδιά.

-Είναι άθλημα για όλες τις ηλικίες.

-Καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και  σεβασμό                                 .

Εκτός όλων των προαναφερθέντων συνδυάζει την φυσική άσκηση ταυτόχρονα με την ψυχαγωγία, πράγμα που ελκύει συνεχώς όλο και περισσότερα παιδιά στο τένις  παγκοσμίως.

Ασφαλώς υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τένις ψυχαγωγικού επιπέδου και του αγωνιστικού  επιπέδου, τα περισσότερα ατομικά αθλήματα σε αγωνιστικό επίπεδο καλλιεργούν την σκληρή προσπάθεια, την διαχείριση του άγχους, την λειτουργία υπό πίεσης και την συναισθηματική ισορροπία.

Αρκετές φορές το αγωνιστικό τένις επιφυλάσσει δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά και συγχρόνως και για τους γονείς λόγο των νέων  συνθηκών που έχουν να αντιμετωπίσουν, ειδικά για τους γονείς αρκετές φορές είναι πιο δύσκολα τα πράγματα όταν οι ίδιοι δεν είχαν ποτέ εμπειρία σε παρόμοιες καταστάσεις.

 

 

_4Εσείς οι γονείς θέλετε πάντα να βοηθάτε το παιδί σας στις νέες του συνθήκες όπως και όλες του τις δραστηριότητες, θέλετε να είναι χαρούμενο να μάθει τένις σε ικανοποιητικό επίπεδο και ασφαλώς αυτός είναι ο βασικός λόγος που τον φέρατε στον συγκεκριμένο  χώρο.

Δεν είναι εύκολο να είμαι καλός γονέας και επίσης είναι ακόμα πιο δύσκολο να είμαι καλός γονέας του τενίστα-ριας, δεν γνωρίζω τι είναι καλό για το παιδί και τι δεν είναι.

Οι γονείς πολλές φορές έχουν απορίες, δεν λαμβάνουν απαντήσεις, δεν βρίσκουν κατάλληλες οδηγίες για να ακολουθήσουν και έτσι λειτουργούν ενστικτωδώς. Ποτέ δεν γνωρίζουν όμως αν το ένστικτο τους  οδηγεί στον σωστό δρόμο.

 

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των γονέων τις περισσότερες φορές είναι αναγκαίο για την παραμονή και εξέλιξη του παιδιού στο χώρο του αγωνιστικού τένις, ταυτόχρονα όμως η περισσότερη συναισθηματική πίεση και άγχος επέρχεται από τους γονείς. Έτσι η υπερβολική πίεση πάντα οδηγεί σε φθορά της σχέσης γονέα παιδιού.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή  των γονέων για την καλή πορεία του παιδιού, εξαρτάτε όμως πόσο είναι το ποσοστό αυτής της συμμετοχής και ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε όλη την  διαδικασία, καταλήγουμε λοιπόν ότι οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύονται έτσι ώστε να είναι θετική η συμμετοχή τους.

 

Έτσι για όλους τους παραπάνω προβληματισμούς δίνονται παρακάτω  χρήσιμες οδηγίες   για τους γονείς :

 

- Εστιάστε περισσότερο στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα

- Επιβραβεύστε την σκληρή δουλειά και όχι μόνο το αποτέλεσμα.

- Τονίζουμε την αξία του τένις ως ένα κομμάτι της πραγματικής ζωής, όχι υπεραξία του τένις εν σχέση με σημαντικούς τομείς της ζωής τους όπως το σχολείο.

- Προσπαθήστε να καταλάβετε την συναισθηματική φόρτωση που προκαλεί το άθλημα και μην υποτιμάτε το άγχος που έχουν τα ατομικά αθλήματα.

- Δώστε στο παιδί στόχους και υπευθυνότητας οι οποίες με τον καιρό θα το οπλίσουν με αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Αποφεύγεται την εξάρτηση του από εσάς.

- Αντιληφθείτε ότι το παιδί έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο τένις αλλά και το δικαίωμα να μην συμμετέχει.

- Δείξτε στο παιδί ότι θα είστε εκεί όταν σας χρειαστεί και όχι να επεμβαίνετε μόνο σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια.

 

_5

 

-  Να είστε έτοιμοι να ακούστε και να μάθετε, όχι να νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για το τένις.

- Να είστε έτοιμοι να  βοηθήστε συναισθηματικά ειδικά όταν περνάει δύσκολες στιγμές και όχι να τον τιμωρείτε για το κακό αποτέλεσμα.

- Το παιδί σας θα είναι εκεί και θα παίζει, εσείς θα είστε εκεί και θα τον ενθαρρύνετε. Μην χρησιμοποιείτε φράσεις όπως .

- Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε ότι . Μην έχετε διαφορετικές συμπεριφορές ανάλογα με το αποτέλεσμα.

- Μείνετε κοντά στο παιδί όταν αγωνίζεται έχοντας πάντα μια σταθερή συμπεριφορά και ελεγχόμενη αλλιώς είναι πολύ καλύτερα να μην παρευρίσκεστε καθόλου.

- Η στήριξή σας και ειδικά η οικονομική δεν πρέπει να προβάλετε έτσι ώστε να μην νιώθει ότι σας ανήκει ιδιοκτησιακά.

- Κατά την διάρκεια του αγώνα να αποφεύγετε τις τεχνικές συμβουλές, είναι δουλειά άλλων.

- Η παρουσία σας καλό θα είναι σε συχνά διαστήματα και όχι σε κάθε αγώνα ή προπόνηση.

- Επικεντρωθείτε στην προσπάθεια που κάνει το παιδί και αξιολογείστε την όταν σας το ζητήσει, χωρίς να βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες  .

- Μην υποτιμάτε την πίεση και το άγχος που έχει στον αγώνα με κύρια σημάδια την νωθρότητα ή τον εκνευρισμό ή ακόμη και πολλές λάθος εκτιμήσεις στο μέτρημα ή στο μέσα έξω.

- Συγκρίνετε την πρόοδο του μόνο εν σχέση με τις ικανότητές του και όχι με τους άλλους.

Καταλάβετε ότι είναι ακόμα παιδί και όχι επαγγελματίας τενίστας.

 

( Published by ITF Development Department)

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 13:39
 
U.S. Professional Tennis Association  Tennis Europe  International Tennis Federation  Little Tennis USPTA  USTA  iCoach  Play & Stay 
LTA, British Tennis  The Bailey Method  U.S. Pro Tennis Shop  Advanced Coaching Education  Mental Edge International  Tennis Australia  Tennis 10s