• Greek
  • English (United Kingdom)
10 χρυσοί κανόνες για αρχάριους ενήλικες PDF Εκτύπωση E-mail
Ενήλικες
Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος   
Σάββατο, 29 Αύγουστος 2009 07:11

 

Η διάδοση του tennis σε μεγάλο αριθμό ατόμων είναι ένας μόνιμος στόχος για τη Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (FFT). Το 2001 μετά από έναν αριθμό διαφόρων προγραμμάτων για νέους και παιδιά (mini - tennis , Club Junior programmes) , η FFT αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τους όχι και τόσο νέους δηλαδή τους ενήλικες.
Με αυτό το καινούργιο πρόγραμμα , η FFT έχει αναπτύξει ένα σχέδιο που ακολουθεί τη διδασκαλία που εφαρμόστηκε στα μικρότερα ηλικιακά γκρουπ , δηλαδή , μια μεθοδολογία με κατάλληλα διδακτικά εργαλεία , για να βοηθήσει τους ενήλικες να παίξουν tennis πιο γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μια δύσκολη και μακρόχρονη διδακτική διαδικασία.
Ο στόχος μας ήταν να εξαλείψουμε την ιδέα ότι το tennis είναι πολύ «τεχνικό» άθλημα και μπορεί να παιχτεί από άτομα με ένα συγκεκριμένο επίπεδο φυσικών ικανοτήτων. Μια προοδευτική διαδικασία , χρησιμοποιώντας διαφορετικές μπάλες (foam , soft και transition balls) , διαφορετικά μεγέθη γηπέδων ( 12μ , 18μ, και 24μ γήπεδα) και διαφορετικά είδη φιλέ , εξασφαλίζει ότι ένας παίκτης που είναι νέος στο άθλημα μπορεί να απολαύσει την επιτυχία αμέσως. Έτσι , η διδακτική διαδικασία γίνεται πιο εύκολη , πιο απολαυστική και πιο διασκεδαστική.
Παρόλα αυτά ο προπονητής πρέπει να είναι καλός στην επικοινωνία , έτσι ώστε να εξηγήσει το στόχο των προσαρμοσμένων συνθηκών στους ενήλικες. Παρακάτω είναι μερικοί κανόνες για τη διδασκαλία του tennis στους αρχάριους ενήλικες :


1. Πρώτα - πρώτα ο προπονητής πρέπει να ζητήσει από τους παίκτες να παίξουν ένα rally σε κανονικό γήπεδο και με κανονική μπάλα. Οι παίκτες γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι αδύνατον να ανταλλάξουν συνεχόμενες μπάλες. Με την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας , ο προπονητής προτείνει τη χρήση κάποιων εργαλείων και συγκεκριμένα , μαλακές (σφουγγαρένιες) μπάλες , σε μικρότερο γήπεδο και με πιο χαμηλό φιλέ , για να βοηθήσει τους παίκτες να κάνουν επαφή με την μπάλα συχνότερα. Τις περισσότερες φορές , θα συμβεί ένα θαύμα και οι παίκτες θα είναι ικανοί να ξεκινήσουν ένα rally.


2. Αποφύγετε τη χρήση λέξεων όπως «mini-tennis» όταν απευθύνεστε σε ενήλικες. Το Mini - tennis μπορεί να θεωρηθεί πολύ απλοϊκό και παιδικό , κάτι το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μιας μορφής απροθυμία. Είναι επομένως προτιμότερο να μιλάμε για "μαλακές μπάλες" αντί για "μπάλες mini - tennis" και να περιγράφουμε το "γήπεδο mini-tennis" σαν γήπεδο των "12 ή 18 μέτρων".

3. Εξηγήστε στους παίκτες ότι ο σκοπός αυτής της μεθοδολογίας δεν είναι η παροχή χαμηλότερης ποιότητας διδασκαλίας και η τυχαία χρήση των προσαρμοσμένων συνθηκών , αλλά σκοπός είναι να τους κάνει να προοδεύουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να φτάσουν να παίζουν σε ολόκληρο το γήπεδο και με κανονική μπάλα. Γι' αυτό το λόγο είναι συνεχής η ανάγκη για αλλαγές σε αγωνιστικές καταστάσεις έτσι ώστε οι παίκτες να είναι δυνατόν να μετρούν την πρόοδό τους.


4. Σε κάθε προπόνηση, ο προπονητής πρέπει να συνδυάζει διδακτικές καταστάσεις με παιχνίδι και μέτρημα έτσι ώστε να κάνει τη διδακτική εμπειρία πιο διασκεδαστική.


5. Η χρησιμοποίηση foam και soft balls δίνει στον προπονητή την πιθανότητα να εισάγει σχεδόν όλα τα χτυπήματα του tennis από το πρώτο κιόλας μάθημα , συμπεριλαμβανομένων των volleys , smashes και των approach shots. H αίσθηση του φόβου και της διστακτικότητας που αισθάνονται οι παίκτες , ειδικά οι γυναίκες , όταν πλησιάζουν στο φιλέ χρησιμοποιώντας κανονική μπάλα , εξαφανίζεται εντελώς όταν παίζουν με μια πιο αργή και πιο μαλακή μπάλα.


6. Βέβαια η χρήση των προσαρμοσμένων υλικών και συνθηκών δεν είναι από μόνη της αρκετή. Ο προπονητής θα πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς για να συναντήσει τις προσδοκίες των παικτών. Ο κάθε παίκτης έχει τους δικούς του λόγους για τους οποίους παίζει tennis. Κάποιοι θα θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους , ενώ άλλοι διαλέγουν το tennis για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για φυσική δραστηριότητα ή για να βελτιωθούν τόσο ώστε να μπορούν να μετέχουν σε τουρνουά. Οι προπονητές θα πρέπει να οργανώνουν τα τμήματά τους ανάλογα με τα κίνητρα που έχουν οι παίκτες.


7. "Discovery" Tennis

Σχεδιασμένο για τους αρχάριους ενήλικες , το «tennis ανακάλυψης» είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο να απολαμβάνουν όλοι οι παίκτες το παιχνίδι αμέσως και με το δικό τους ρυθμό. Με την πάροδο του χρόνου οι συμμετέχοντες είναι ικανοί να παίξουν ένα match με προσαρμοσμένες συνθήκες. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό αν ο προπονητής καταφέρει να επιτύχει την ισορροπία όπου ο ρυθμός στον οποίο ο κάθε παίκτης προοδεύει , γίνεται σεβαστός μέσα στα ομαδικά μαθήματα.( για παράδειγμα , ζητώντας από τους παίκτες να χρησιμοποιούν διαφορετικές μπάλες ανάλογα με το επίπεδό τους).


8. "Fitness" Tennis
Σχεδιασμένο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω του συνδυασμού τεννιστικών ασκήσεων με κυκλικής μορφής προπόνηση φυσικής κατάστασης , αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ δημοφιλές , ειδικά μεταξύ των γυναικών που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες στην κίνησή τους μέσα στο γήπεδο. Οι κυκλικές προπονήσεις που περιλαμβάνουν σκάλες ευκινησίας(agility ladders) , κώνους και εμπόδια , γίνονται συνήθως στα πλάγια του γηπέδου. Όσον αφορά τις τεννιστικές ασκήσεις , οι παικτικές καταστάσεις πρέπει να προσαρμοστούν για να εξασφαλιστεί ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας χωρίς επιμονή στην τεχνική. Όσο πιο αργή είναι η μπάλα τόσο πιο έντονη θα είναι η φυσική δραστηριότητα. Γι' αυτό το λόγο ο προπονητής θα πρέπει στην αρχή του μαθήματος να γνωρίζει αν υπάρχουν προβλήματα υγείας από τους παίκτες.


9. "Performance" Tennis
Αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει προχωρημένους παίκτες να βελτιώσουν τις τεχνικές , σωματικές και πνευματικές ικανότητές τους. Η χρησιμοποίηση των πιο μαλακών μπαλών κάνει εφικτό για τους συμμετέχοντες να βιώσουν καινούργιες εμπειρίες και να δουλέψουν πάνω σε τομείς του παιχνιδιού όπως : χτύπημα με spin , χτύπημα της μπάλας νωρίς κ.λ.π. Κάποιοι προπονητές οργανώνουν ένα μηνιαίο πρόγραμμα προπονήσεων όπου δουλεύεται ένα συγκεκριμένο αντικείμενο του παιχνιδιού π.χ. βελτίωση του δεύτερου service , βελτίωση του παιχνιδιού στο φιλέ κ.α.


10. Μια ή δύο φορές το χρόνο οργανώστε δραστηριότητες διασκέδασης όπως : χτύπημα με ανάποδες στροφές , εκτέλεση παράξενων χτυπημάτων ανάμεσα από τα πόδια , χτύπημα smash με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αναπήδηση , αγώνες διπλού με μια ρακέτα ανά ομάδα κ.α. Αυτές οι δραστηριότητες είναι συχνά πολύ δημοφιλείς!

Για να συνοψίσουμε το πρόγραμμα ενηλίκων , θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι παίκτες και οι προσδοκίες τους βρίσκονται στο κέντρο της μεθοδολογίας. Δεν ισχύει πια , το ότι οι παίκτες πρέπει να προσαρμοστούν στους τεχνικούς περιορισμούς που έχει το άθλημα , αλλά το tennis που πρέπει να προσαρμοστεί στις επιθυμίες και τις ικανότητες των παικτών.

mf0_tennisadults
Η χρήση προσαρμοσμένου εξοπλισμού για τους αρχάριους ενήλικες τους επιτρέπει να παίζουν το παιχνίδι από το πρώτο μάθημα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε με πρωτότυπο τίτλο :
Nathalie Delaigue:Working with Adult Beginners: 10 Golden Rules
Nathalie Delaigue (French Tennis Federation (FFT)
ITF  , www.tennisicoach.com

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 13:48
 
U.S. Professional Tennis Association  Tennis Europe  International Tennis Federation  Little Tennis USPTA  USTA  iCoach  Play & Stay 
LTA, British Tennis  The Bailey Method  U.S. Pro Tennis Shop  Advanced Coaching Education  Mental Edge International  Tennis Australia  Tennis 10s